BD STRIP : Rimpels

Posted by AT on Lundi 21 juin 2010

cover-rimpels

Auteur(s):  Paco Roca (tekeningen)

Genre: Novelle

 

Ernest wordt opgenomen in een verzorgingshuis voor senioren omdat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Het collectieve leven daar ervaart hij als een beproeving. Maar al snel past hij zich aan zijn nieuwe omgeving aan en besluit hij te vechten tegen de aftakeling die voor hem in het verschiet ligt.

 

De auteur vergelijkt de samenleving met een bibliotheek waarin de boeken zich ophopen tot bergen vergelend papier, bevolkt met dromen en fantasieën. Door de slijtage van een heel leven zitten ze vol rimpels, en sommige zien hoe hun letters worden uitgewist, de ene bladzijde na de andere, tot ze volledig blanco zijn geworden. Toch blijven de meest intense emoties bewaard, als een verborgen schat op een eiland ver weg.

 

Twee jaar geleden won de Valenciaanse stripmaker Paco Roca met ‘Rimpels’ alle stripprijzen die er in Spanje te winnen zijn. Het is dan ook een heel bijzonder boek, dat je met wat goede wil de striptegenhanger van ‘Hersenschimmen’ zou kunnen noemen, de roman over een Alzheimerpatiënt van de Nederlandse schrijver Bernlef.

 

‘Rimpels’ is het verhaal van een man op leeftijd, ooit bankbediende, die stilaan zijn herinneringen en zijn band met de werkelijkheid voelt wegsijpelen. Hij belandt in een tehuis voor dementerende bejaarden, waar hij zich staande probeert te houden, maar ondertussen steeds verder wegdeemstert. De angst om naar de bovenverdieping te moeten verhuizen, waar de zware gevallen zijn ondergebracht, wordt steeds groter. Maar een overplaatsing naar de bovenverdieping lijkt gaandeweg onafwendbaar. Toch is ‘Rimpels’ geen dramatisch of melodramatisch boek. Roca zet zijn personages neer met erg veel liefde neer, schrijft mooie dialogen (’De karpaten zijn prachtig in het voorjaar’ laat hij één van zijn personages zeggen, een vrouw die denkt dat ze op de Oriënt Express zit) en bedient zich van een perfect gedoseerd gevoel voor humor - het enige wapen tegen het onvermijdelijke, lijkt het wel. ‘Rimpels’ is een prachtig, warm boek.

 

Vergeten gevangenis

 

Wat is jouw ergste nachtmerrie? Voor Ernest, een gerespecteerd bankdirecteur, was dit ongetwijfeld de dag dat zijn zoon hem dropte in een bejaardentehuis. Dat betuttelend toontje alsof je een zesjarige afzet op zijn eerste scoutskamp, gaf hem de doodsteek. Oké, zijn zoon zei dat hij soms iets vergat. Maar dat was nog geen Alzheimer! Het rusthuis was een ramp. De verveling en vooral de dodelijk saaie routine van eten, rusten, eten en slapen waren de druppel die zijn emmer van vernedering deden overlopen. Hij was omringd door leeghoofdige kamerplanten! Zijn opportunistische kamergenoot Emiel was zijn enige lichtpunt in deze gevangenis, maar uiteindelijk bleek zijn falend geheugen zelf de grootste gevangenis te zijn.

 

Rimpels drukt je meteen met de neus op de feiten. Oud worden is geen lachertje. Maar de Spanjaard Paco Roca verpakt dit geladen thema ronduit indrukwekkend. Als je je focust op de lotgevallen van de aftakelende Ernest, dan schreeuwt elke vezel van je lichaam om euthanasie. Maar heel subtiel bouwt Roca tegengewicht op. Een schare aan echt gebeurde humoristische anekdotes larderen dit diepmenselijk verhaal, en maken deze initieel bittere pil verteerbaar. De panische angst van het oudje dat bang is om ontvoerd te worden door ruimtewezens, de gelukzalige glimlach van de dame die dag in dag uit droomt dat ze op de Oriënt Express zit, de diepmenselijke goedheid van een stuk crapuul,… Als je je openstelt voor haar bewoners, is deze microwereld leefbaar, logisch en uiteindelijk zelfs ietwat begrijpbaar.

 

Illustrator Paco Roca scoorde in zijn thuisland Spanje met Rimpels een opvallend commercieel succes. Er werd zelfs een tekenfilmversie van gemaakt. Roca’s open tekeningen in een klare stijl maken deze strip dan ook verrassend instapbaar en ontmijnen op voorhand het toch beladen thema. Rimpels is een uitstekende aanrader voor iedereen die al een beetje op zijn grootvader begint te lijken.

 

SILVESTER

ISBN: 9789058854291 (hardcover)

Prijs: € 19,95 (hardcover)

Comments are closed.