CONGO, DE SCHOONSTE TIJD VAN MIJN LEVEN

Posted by AT on Lundi 11 octobre 2010

congo-de-schoonste-tijd-van-mijn-leven

Jan Raymaekers

Van Halewyck

 

Dit jaar is het vijftig jaar gelden dat Congo onafhankelijk werd van België. Net die vijftigste verjaardag publiceert historicus Jan Raymaekers uit Kessel-Lo het boek ‘Congo, de schoonste tijd van mijn leven’. Dat meldt de website ROBnet.

Het fotoboek vertelt hoe verschillende oud-kolonialen hun tijd in Belgisch-Congo beleefden. Het boek werd uitgegeven bij Van Halewyck.

 

Het idee voor ‘Congo, de schoonste tijd van mijn leven’ groeide bij schrijver Jan Raymaekers nadat hij op een trouwfeest Louis De Clerq ontmoet had, een oud-gewestbeheerder in Congo. Zijn verhaal inspireerde Jan Raymaekers.

Meer dan vierhonderd foto’s illustreren de verhalen van de oud-kolonialen die voor de jaren zestig in Congo verbleven.

Niet alles in die tijd was rozengeur en maneschijn. Zo staat onder meer de “chicotte” in het boek geschreven, de zweepslagen waarmee men gestraft werd. Vele van de foto’s zijn ook erg symbolisch. Zo is er ook een foto van een man die met de degen van Koning Boudewijn gaat lopen, een dag voor Congo onafhankelijk wordt in 1960.

Intussen is het meer dan vijftig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Toch zal het land altijd een nauwe band hebben met België.

 

PERSTEKST VAN DE UITGEVERIJ:

 

“Jong, ambitieus en nieuwsgierig: dat is het profiel van de doorsnee-Belgen die naar de Belgische kolonie gaan. Na vijftig jaar, in 1960, moeten ze er halsoverkop vertrekken. De kolonialen van toen bouwen in België een nieuw leven uit, maar ‘hun Congo’ zullen ze nooit meer kwijt geraken. Het was de mooiste tijd van hun leven, nog altijd.

In Congo. De schoonste tijd van mijn leven herleven vijftig jaar van Belgische kolonisatie in 400 foto’s. Dit kijkboek is doorspekt met korte getuigenissen van oud-kolonialen. Met nostalgie maar ook met de nodige kritiek denken zij terug aan de bevrijding uit het Belgische keurslijf, aan hun jeugd en kracht van die jaren, aan de zon en de overweldigende natuur en aan het vele werk en de spectaculaire resultaten, maar ook aan de zwarte vernedering, het blanke hedonisme en de brute macht. Zaken die ons vandaag verbijsteren, maar die in die tijd de normaalste gang van zaken leken.

Historicus Jan Raymaekers registreert de Congoblues die in de verhalen van ex-kolonialen klinkt en illustreert hun relaas met een overvloed aan prachtig en verrassend fotomateriaal.”

Comments are closed.