BELGISCH CONGO. 50 JAAR KOLONIALE HERINNERINGEN

Posted by AT on Lundi 7 mars 2011

belgisch-kongo

Peter Verlinden

Davidsfonds/Leuven


Vijftig jaar geleden kwam er een einde aan de koloniale tijd in Belgisch-Congo. De nieuwe, onafhankelijke staat begint aan een turbulente geschiedenis vol economische en sociale problemen. Toch blijft de koloniale erfenis nog steeds doorleven: talloze infrastructuurwerken, het onderwijssysteem, de gezondheidszorg, administratieve organisatie… dateren nog grotendeels uit de koloniale tijd.

In ruim 120 foto’s blikt dit boek terug op de koloniale leefomgeving van 50 jaar geleden. Propagandafoto’s voor het koloniale systeem die uitpakken met de verwezenlijkingen van de kolonie, maar ook foto’s van een onbekende fotograaf die de koloniale werkelijkheid in beeld bracht.

De beelden worden vergezeld van uittreksels uit originele brieven van Belgische kolonialen die het koloniale leven van toen beschrijven. De beelden en stemmen uit dit boek roepen de sfeer op van het Belgische koloniale verleden en confronteren ons met een dikwijls vergeten realiteit. Voor wie die tijd zelf beleefd heeft, biedt dit fotoboek bovendien een schat aan herinneringen.

PETER VERLINDEN is als journalist gespecialiseerd in het Gebied van de Grote Meren in Centraal-Afrika. Al meer dan vijftien jaar verzorgt hij de verslaggeving uit die regio. Bij Davidsfonds/Leuven verscheen eerder al Weg uit Congo, Het verloren paradijs en Achterblijven in Congo.

ISBN-978-90-5826-647-3

Comments are closed.