‘HONDSSTER’

Posted by AT on Mercredi 1 février 2012

hondsster

de eerste roman van Guy Dierckx

Uitgeverij: Houtekiet

Hondsster is het verhaal van een wankele relatie tussen een moeder en haar zoon in de tweede helft van de vorige eeuw, maar ook een kroniek van een turbulent tijdperk waarin de grenzen van de artistieke en morele vrijheid worden afgetast.

De zoon groeit op in België, terwijl de moeder vlucht in de entourage van het Weens Aktionisme, een groep van radicale kunstenaars die elk taboe koste wat kost proberen te doorbreken. Als ze elkaar na dertig jaar terugvinden, beseffen ze beiden dat er iets moet worden goed gemaakt.

Hondsster

is een meeslepend, soms schokkend verhaal over het zoeken naar en het vinden van beelden tussen afschuw en verrukking, over de overmoed om sporen na te laten of uit te wissen, over nestgeuren die blijven hangen en het imponeergedrag waarmee elk roedeldier zijn gezag en territorium telkens weer tracht te handhaven.

Guy Dierckx (°1958) volgde een grafische opleiding en richtte galerij Blanco en de tentoonstellingsruimte 9915 op. Publiceerde poëzie in o.a. De Brakke Hond, De Contrabas, Deus Ex Machina, Dighter en Meander. Hondsster is zijn romandebuut.

De pers over ‘Hondsster’:

GUY DIERCKX STELT ZIJN DEBUUTROMAN ‘HONDSSTER’ VOOR IN ANTWERPEN

# “Vrijdag 25 november werd bij Boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen ‘Hondsster’, de eerste roman van Guy Dierckx voorgesteld. Nadat uitgever Frank Jaspers het massaal opgekomen publiek welkom heette, werd Guy geinterviewd door Stijn Vranken en waren er muzikale interventies van Bert Dockx (Flying Horseman).

Ook las Guy Dierckx enkele fragmenten voor uit zijn nieuw boek. Het boek heeft alles mee om een bestseller te worden!

‘Hondsster’ is het verhaal van de wankele relatie tussen een moeder en haar zoon in de tweede helft van de vorige eeuw. In die periode verandert niet alleen de verhouding tussen beiden, maar beweegt er ook maatschappelijk het een en ander. De grenzen van de artistieke vrijheid en van de ouderlijke verantwoordelijkheid worden afgetast.

De zoon groeit op in België, terwijl de moeder zich beweegt in het artistieke milieu van het Weense Aktionisme, waar men extreme vormen van menselijke ervaringen zoals perversie, geweld en zelfverminking niet schuwt.

Tegen de achtergrond van deze maatschappij waarin de morele waarden voortdurend verschuiven, vult de auteur behoedzaam het turbulente verleden van zijn personages in. Initialen worden namen en gebeurtenissen worden data, schimmen krijgen een gezicht.

Hondsster baadt in een broeierige sfeer. Het is een spannend boek over het zoeken naar en het vinden van beelden tussen afschuw en verrukking, over de overmoed om sporen na te laten of uit te wissen, over nestgeuren die blijven hangen en het imponeergedrag waarmee elk roedeldier zijn gezag en territorium tracht te handhaven.”

http://boekenkast.jimdo.com/hondsster-guy-dierckx/

# “Hondsster is het verhaal van de wankele relatie tussen een moeder en haar zoon in de tweede helft van de vorige eeuw. In die periode verandert niet alleen de verhouding tussen beiden, maar beweegt er ook maatschappelijk het een en ander. De grenzen van de artistieke vrijheid en van de ouderlijke verantwoordelijkheid worden afgetast.

De zoon groeit op in België, terwijl de moeder zich beweegt in het artistieke milieu van het Weense Aktionisme, waar men extreme vormen van menselijke ervaringen zoals perversie, geweld en zelfverminking niet schuwt.

Tegen de achtergrond van deze maatschappij waarin de morele waarden voortdurend verschuiven, vult de auteur behoedzaam het turbulente verleden van zijn personages in. Initialen worden namen en gebeurtenissen worden data, schimmen krijgen een gezicht.

Hondsster baadt in een broeierige sfeer. Het is een spannend boek over het zoeken naar en het vinden van beelden tussen afschuw en verrukking, over de overmoed om sporen na te laten of uit te wissen, over nestgeuren die blijven hangen en het imponeergedrag waarmee elk roedeldier zijn gezag en territorium tracht te handhaven.”

http://www.linkeroeveruitgevers.be/boeken/p/detail/hondsster

Titel: Hondsster

Auteur: Guy Dierckx

Aantal pag.: 184

ISBN 9789089241962

Comments are closed.