ZWART WATER

Posted by AT on Mercredi 1 février 2012

zwart-water

Bob Van Laerhoven

Houtekiet Uigeverij

Nadat de succesrijke thrillerauteur Carl Visser een ophefmakende roman publiceerde die hem doodsbedreigingen opleverde van moslimfundamentalisten, raakt hij na een auto-ongeval in een coma. Een aanslag, een ongeluk of eenzelfmoordpoging? De bonte kennissenkring van Visser besluit om aan zijn ziekbed verhalen te vertellen om hem zo uit zijn coma te lokken.

Moran, zijn 15-jarige dochter, verstopt zich in het toilet van de ziekenkamer en luistert met rode oortjes en een angstig hart toe. Gaandeweg begrijpt ze waarom haar vader obsessioneel probleemlanden bezocht. Zijn hele leven heeft Visser een jeugdtrauma verborgen onder halve waarheden en herinneringen waarvan hij niet langer weet of ze werkelijk zijn of niet.

Moran ontrafelt deze puzzel niet zonder kleerscheuren. Ze wordt geconfronteerd met de gevolgen van haar vaders tomeloze ambitie. Net zoals hij probeert ze haar pijn te sublimeren. De loutering komt uit onverwachte hoek.

Zwart water is een meeslepende thriller, liefdesverhaal, vader-dochterroman en document over onze gewelddadige tijd.

Het verhaal uit Zwart Water zit ontzettend goed in mekaar en houdt de lezer in zijn greep tot het bittere eind. Ook het waarom van de titel wordt op het juiste moment vakkundig verklaard. Met Zwart Water heeft Bob Van Laerhoven een ijzersterk werk afgeleverd, de Rundskop uit de literatuur waarin hij duidelijk zijn groot schrijverstalent bevestigt.  Het feit dat de lezer met spijt het boek verlaat, spreekt voor zich denk ik. Het is ook een roman die ik per se opnieuw wil lezen omwille van de kleurige personages en hun rijke verhalen. Een meesterwerkje made in Flanders.

Bob Van Laerhoven schrijft 33ste boek!

Schrijver, journalist, avonturier, salsadanser, vader, partner, wereldburger, ingeweken Oost-Vlaming én Kempenaar. Op Bob Van Laerhoven plakken vele etiketjes en zo heeft hij het het liefst. Niet voor één gat te vangen, zeggen ze dan. Dat blijkt ook uit zijn laatste roman Zwart Water, een amalgaam van verhalen en schrijfstijlen waarin de schrijver reflecteert over de wereld, zijn geboortegrond en over zichzelf.

ON DE NET :

http://www.houtekiet.com/boeken/p/detail/zwart-water

http://www.youtube.com/watch?v=iV1P1QSyYg0

http://www.youtube.com/watch?v=g3gEv_LhFq8&feature=re

http://ansiel.cinebelblogs.be/archive/2011/12/20/zwart-water-bob-van-laerhoven.html

http://www.suikerkrant.be/interview/1155-bob-van-laerhoven-schrijft-33ste-boek

DE PERS OVER ‘ZWART WATER’:

Deze merkwaardige mengeling van liefdesverhaal, vader-dochterroman, en document over onze gewelddadige tijd speelt zich o.a. af in Kinsjasa, Liberia, Chili en een favela van Rio de Janeiro. Een 15-jarige dochter gaat op zoek naar de reden waarom haar vader obsessioneel probleemlanden bezocht. Zo wordt ze geconfronteerd met oude liefde, verraad, tomeloze ambitie en halve waarheden. Een bikkelharde wraakneming van jongeren die de extreme islam aanhangen, is het gevolg. De loutering komt, zoals zo vaak, uit een onverwachte hoek.

# Andre Oyen on www.ansiel.cinebelblogs.be :

“‘Zwart Water’ is een veelzijdige thrillerroman omdat er meerdere rode draden in het verhaal aanwezig zijn. Van Laerhoven staat bekend om zijn beeldende schrijfstijl en met dit boek heeft hij zichzelf overtroffen.”

#  Eva Krap op www.bangersisters.nl , Nederland

“Bob Van Laerhoven heeft een prachtige literaire roman geschreven. ‘Zwart water’ is een meeslepende roman met heel wat spanning over misdaad, vader en dochterrelatie, liefde en avontuur. Schitterend boek waar je van begin tot het einde in het verhaal opgaat en na het lezen nog een tijd blijft nazinderen.”

# www.boekenkast.jimdo.com , Nederland-België

“Verhalen die als een caleidoscoop over en door elkaar heen tuimelen. Toch blijft het goed te volgen. Elk personage vertelt in zijn of haar eigen stijl. De een hoogdravend, de ander rechttoe rechtaan. De een bitter, de ander berustend. Een heftig boek over de soms moeizame liefde tussen vader en dochter. Een liefde die toch sterker kan blijken dan gedacht. Bob van Laerhoven heeft een goede schrijftechniek.”

# www.leestafel.info , Nederland

“Bob van Laerhoven verkent de grenzen van het misdaadgenre. Dat bewees hij al met het complexe ‘Terug naar Hiroshima’ en dat doet hij nu opnieuw met ‘Zwart water’. De auteur publiceerde een boek waarin de islam erg kritisch werd bekeken.”

# John Vervoort, Drie-sterren-boek in de Standaard, België

“‘Zwart water’ is een meeslepende roman over de liefde, vader-dochter relaties, misdaad, spanning en avontuur én een weerspiegeling van de gewelddadige tijd waarin we leven. ‘De roman is geen ongegronde aanval op de islam, maar probeert via jeugdige protagonisten aan te tonen hoe een extreme uiting van ‘geloof’, aangewakkerd door een versmelting van politiek en religie die zich als ‘zuiver’ presenteert tot excessen leidt.”

# www.welingelichtekringen.nl  , Nederland

“Zwart water is diepzinnig en bij momenten zelfs poëtisch-filosofisch, een actuele thriller over oorlog, vriendschap en zoveel meer. Dat Bob Van Laerhoven een rasechte globetrotter is, komt het boek alleen maar ten goede. Hij pende met Zwart Water een vader-dochterroman neer die de Nederlandstalige literatuur weer een stukje rijker maakt en bovendien alles heeft om het internationaal ook te maken als film.”

# James Vandermeersch op  Facebook/Boekenkast en op www.iedereenleest.be

“De essentie van het boek is overduidelijk de zoektocht van de dochter naar het verleden van haar vader, en bijgevolg ook naar wie zij zélf is in deze verwarrende wereld. De originele invalshoek (dochter luistert verhalen van vrienden af vanuit het toilet van de ziekenkamer) waardoor verschillende periodes en aspecten van het leven van haar vader, de succesvolle thrillerauteur Carl Visser, stukje bij beetje worden voorgeschoteld aan de lezer, mist zijn uitwerking niet. De lezer krijgt het gevoel zelf in die ziekenkamer te zitten, een vleugje voyeurisme is nooit ver weg. De verschillende verhalen vloeien uiteindelijk samen tot een totaalbeeld van Visser en zijn relatie tot zijn omgeving en verleden. (…) Al bij al blijft het een meeslepend verhaal waarin vele lezers echt zullen meegezogen worden.”

# Wim Van Loock - www.alibimagazine.be

Zwart water

Auteur: Bob Van Laerhoven

Categorie: Literatuur

Pagina’s: 276

Afwerking: Paperback

ISBN: 9789089241825

Publicatiedatum: 16/08/2011

Comments are closed.